ZMEA

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are bucuria de a anunța implementarea, în perioada 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022, a proiectului „Zei și muritori din Egiptul antic” (ZMEA), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului în calitate de Operator de Program.
Obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare, iar mumia umană, piesa centrală a colecției, va fi supusă și unor investigații de imagistică medicală (CT, radiografie).
Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Design-ul spațiului expozițional va ține cont de cele două lumi ilustrate tematic, cea umană și cea divină, aflate într-o relație foarte strânsă.
În cadrul proiectului vor avea loc activități diverse, unele dintre ele realizându-se în colaborare cu entități internaționale. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.
Vă invităm să ne urmăriți pe tot parcursul implementării și să ne bucurăm de roadele unui proiect unic în România.
Echipa ZMEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *