Educație

2022

7 COLINE 7, POVEȘTI!

din 1 iunie, la sediul MNIT

De ziua copiilor am lansat un nou proiect de educație muzeală  ”7 Coline 7, Povești!”, un proiect care își propune să aducă expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” mai aproape de înțelesul copiilor. Cum Roma este orașul celor 7 coline, iar expoziția LIMES se întinde pe 7 săli, am creat un proiect în jurul a 7 povești despre civilizația romană.

Fiecare activitate se desfășoară într-o sală din expoziție (de fiecare dată alta) și constă într-o prezentare a expoziției adaptată categoriilor de vârstă vizate de către specialistul MNIT, Monica Bodea, însoțită de o poveste prezentată de învățătorul sau învățătoarea clasei participante.

Primul episod: ”7 Coline, 7 Povești: Întemeierea Romei” s-a desfășurat în sala de la intrare în expoziția LIMES, u istoria unde copiii au aflat informații istorice despre Roma antică și povestea lui Romulus si Remus.

ATELIERUL DE ”ECHIPAMENT MILITAR ROMAN”

martie – mai, 2022

Acest program tematic, care a cuprins patru ateliere organizate la sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, strada C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj Napoca, s-a adresat elevilor din clasele 0-6, și a constat în confecționarea de armament: spadă ( ”gladius”),  scut (”scutum”), coif (”galea”), apărătoare de gambă-cnemidă (”ocrea”). În cadrul acestor ateliere elevii au aflat mai multe despre echipamentul militar specific soldaților romani, activitățile venind în completarea expoziției LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România.

PREHISTORIC POTTERY WORKSHOP

Specialiștii noștri sunt gata să-i învețe pe copii despre ce înseamnă ceramica preistorică. Și, ca totul să fie și mai ”fun”, vom transforma acest workshop de ceramică preistorică într-unul de mărțișoare pe o astfel de temă. Așa că, în ultimul weekend din februarie (26-27 februarie 2022), vă așteptăm în spațiul Kidsland din Iulius Mall (”la corabie”), să ne pregătim ”istoricește” de 1 martie. Abia așteptăm!

📆 Perioada înscrieri: 11-21 februarie.
🏺 Perioada ateliere: 26 – 27 februarie.
📲 Înscrierea se face telefonic la 0731 250 906 sau la recepția Kidsland.
📍 Locația: Corabia Totto Space.
🎫 Acces gratuit.

CLUJ PUZZLE 365 DE ISTORII

din 2021 – on line pe pagina de facebook a muzeului

Ca o dezvoltare a expoziției temporare „Istoriile Clujului”, muzeul continuă proiectul online”Cluj Puzzle în 365 de istorii”. Proiectul cuprinde povești despre Cluj, unde încercăm să adunăm cele mai relevante și mai frumoase ”piese” legate de orașul Cluj.

Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Cluj-Napoca și cu Biblioteca Județeană Octavian Goga, Cluj-Napoca. Poveste cu poveste, piesă cu piesă, conturăm identitatea ta, a noastră, a clujenilor.

Urmărește paginile de Facebook și de Instagram ale MNIT.

PIETRICEL

2016-2020

imag-pietricel-2

Cel mai cunoscut proiect de educație muzeală desfășurat la MNIT a fost PIETRICEL. În perioada 2016-2020.

Pietricel i-a invățat pe tinerii participanți la ateliere tematice propuse de colegii secției de educație muzeală, coordonați de dr. Monica Bodea, despre povestea scrisului, ocupațiile în preistorie: olăritul, țesutul meșteșugul uneltelor și al armelor, sau locuința preistorică. Plecând de la unul dintre rolurile esenţiale ale unei instituţii muzeale – de a comunica informații despre bunurile culturale pe care le deține în patrimoniul său și de a le expune în scopul cunoaşterii, proiectul a avut ca obiectiv principal stimularea interesului copiilor faţă de istorie, prin intermediul “poveştilor” unor piese de excepţie din colecția muzeul nostru. Proiectul a fost structurat pe mai multe etape, fiecare propunând o temă prin care am dorit să-i familiarizăm pe micuţii participanţi cu principalele caracteristici ale evoluţiei comunităţilor umane de pe teritoriul actual al României, cu accent pe epoca preistorică.