Pedagogie muzeală

MUZEUL ŞI ŞCOALA (2017-2018)

 

Muzeul, prin funcțiile sale, este orientat spre achiziționarea, constituirea, dezvoltarea, păstrarea și conservarea partimoniului. Dar, muzeul înseamnă sau poate însemna și educație. Pe acest considerent și deziderat s-a născut ideea realizării unui program educaţional, program inițiat de MNIT în colaborare  cu alte instituții si asociații cultural/ educaționale, locale. Scop: implicarea specialiștilor  MNIT în cadrul orelor de istorie  (clasa a IV, pe tot parcursul anului școlar).

Primele două lecții s-au desfășurat la clasa a IV-a de la Colegiul Național ”George Barițiu” :      

1.”Civilizația geto-dacilor” (muzeograf dr. Monica Bodea)

2.”Grecii antici” (muzeograf dr. Viorica Rusu – Bolindeț).

Urmează lecții dedicate civilizației romane, civilizației egiptene, lecții despre primul și al doilea razboi mondial, lecții despre Curtea Regală romanească sau despre Cultură și Patrimoniu local.

Lecțiile se desfășoară atat la instituția de învățământ implicată în parteneriat cât și la sediul MNIT (sala de pedagogie și ăn spatial expozițional).

bdr

 

 

CU PIETRICEL NE JUCĂM ŞI ÎN PREISTORIE NE PLIMBĂM

imag-pietricel-2

Dragi prieteni ai lui PIETRICEL, după cum am promis, revenim cu un calendar extins al activităților de pedagogie muzeală pe care le puteţi realiza împreună cu PIETRICEL în perioada 2016-2017, la sediul MNIT, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca, et. II, sala Pedagogie muzeală:

 1. Povestea scrisului (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
  2. Ocupațiile în preistorie: olăritul (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
  3. Ocupațiile în preistorie: țesutul (aprilie – mai 2017)
  4. Meșteșugul uneltelor și al armelor (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
  5. Locuința preistorică: coliba (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
  6. Pietricel – copil venit din preistorie (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017); (activitate dedicate copiilor de grădiniță și celor din clasa pregătitoare)
  7. Vasul: formă și culoare (ianuarie – mai 2017) (activitate dedicate copiilor de grădiniță și celor din clasa pregătitoare)
  8. Poveștile Nilului (aprilie – mai 2017)
  8.1. Sarcofagul, Piramida şi Labirintul
  8.2. Mumia, Piramida şi Labirintul
  Aceste activităţi vor avea loc în Parcul Etno-Arheologic de la Țaga, jud. Cluj
  9. Micul arheolog (mai – iunie 2017)
  10. Locuința preistorică (machetă), (mai – iunie2017)
  11. Magia coacerii pâinii (mai – iunie 2017)

Pentru a participa la aceste activităţi trebuie să ştiţi următoarele lucruri:

TAXA DE PARTICIPARE:
Este stabilită în funcţie de activitate (între 5 şi 20 lei/participant).

PROGRAMĂRI:
Programările se efectuează în funcţie de locurile disponibile în calendarul activităţilor de pedagogie muzeală.
La efectuarea unei programări (prin email sau telefonic) se comunică date privind grupul participant (unitatea de învăţământ, clasa, numele şi prenumele cadrului didactic însoţitor, numărul de elevi), precum şi activitatea, data şi intervalul orar solicitat.
Programarea trebuie anunţată cu cel puţin două săptămâni înainte de desfăşurarea activităţii. În cazul în care, din motive obiective, nu mai puteţi participa în cadrul atelierelor avem rugămintea de a ne comunica din timp, pentru ca noi să putem programa alte grupuri doritoare.

DATE DECONTACT:
Monica Tecar
Tel.: 0745392935
e-mail: monicantonia11@yahoo.com

 

Plecând de la rolul esenţial al unei instituţii muzeale de a ’’comunicaşi expune, în scopul cunoaşterii’’ şi dorind să punem în valoare funcţia educativă a muzeului, proiectul a avut ca obiectiv principal stimularea interesului copiilor faţă de istorie, prin intermediul “poveştilor” unor piese de excepţie expuse în muzeul nostru. Proiectul a fost structurat pe mai multe etape, fiecare propunând o temă prin care am dorit să-i familiarizăm pe micuţii participanţi cu principalele caracteristici ale evoluţiei comunităţilor umane de pe teritoriul actual al României, în epoca preistorică.