Educaţie muzeală

În 2020 Pietricel se pregăteşte pentru primăvara ce soseşte

“Pietricel” se pregătește de primăvară și vă propune, în acest sens, o serie de ateliere educative de confecționat mărțișoare, reprezentând simboluri vechi, preistorice: vase de lut și modele decorative din epoca bronzului.

Atelierele sunt deja în curs de desfășurare și se vor întinde pe toată perioada lunii martie, fiind recomandate grupurilor de copii din ciclul primar. Taxă de participare: 10 lei/copil. Taxa include și vizita la expozițiile muzeului. Pentru programări, vă rugăm să luați legătura cu coordonatoarea proiectului, dr. Monica Bodea: 0745392935.

Proiecte mai vechi…

MUZEUL ŞI ŞCOALA

Muzeul, prin funcțiile sale, este orientat spre păstrarea și conservarea partimoniului, dar muzeul înseamnă şi educație. Pe acest considerent și deziderat s-a născut ideea realizării unui program educaţional, program inițiat de MNIT în colaborare  cu alte instituții si asociații cultural/ educaționale, locale. Scop: implicarea specialiștilor  MNIT în cadrul orelor de istorie  (clasa a IV, pe tot parcursul anului școlar).

  • Primele două lecții s-au desfășurat la clasa a IV-a de la Colegiul Național ”George Barițiu” :      
  • 1.”Civilizația geto-dacilor” (muzeograf dr. Monica Bodea)
  • 2.”Grecii antici” (muzeograf dr. Viorica Rusu – Bolindeț).
  • Lecțiile s-au desfăşurată atât la instituția de învățământ implicată în parteneriat cât și la sediul MNIT (sala de pedagogie şi în spaţiul expozițional).

imag-pietricel-2

CU PIETRICEL NE JUCĂM ŞI ÎN PREISTORIE NE PLIMBĂM

Dragi prieteni ai lui PIETRICEL, după cum am promis, revenim cu un calendar extins al activităților de pedagogie muzeală pe care le puteţi realiza împreună cu PIETRICEL în perioada 2016-2017, la sediul MNIT, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca, et. II, sala Pedagogie muzeală

1. Povestea scrisului (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
2. Ocupațiile în preistorie: olăritul (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
3. Ocupațiile în preistorie: țesutul (aprilie – mai 2017)
4. Meșteșugul uneltelor și al armelor (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
5. Locuința preistorică: coliba (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017)
6. Pietricel – copil venit din preistorie (noiembrie – decembrie 2016; ianuarie – mai 2017); (activitate dedicate copiilor de grădiniță și celor din clasa pregătitoare)
7. Vasul: formă și culoare (ianuarie – mai 2017) (activitate dedicate copiilor de grădiniță și celor din clasa pregătitoare)
8. Poveștile Nilului (aprilie – mai 2017)
8.1. Sarcofagul, Piramida şi Labirintul
8.2. Mumia, Piramida şi Labirintul
Aceste activităţi vor avea loc în Parcul Etno-Arheologic de la Țaga, jud. Cluj
9. Micul arheolog (mai – iunie 2017)
10. Locuința preistorică (machetă), (mai – iunie2017)
11. Magia coacerii pâinii (mai – iunie 2017)

 Plecând de la rolul esenţial al unei instituţii muzeale de a ’’comunica şi expune, în scopul cunoaşterii’’ şi dorind să punem în valoare funcţia educativă a muzeului, proiectul a avut ca obiectiv principal stimularea interesului copiilor faţă de istorie, prin intermediul “poveştilor” unor piese de excepţie expuse în muzeul nostru. Proiectul a fost structurat pe mai multe etape, fiecare propunând o temă prin care am dorit să-i familiarizăm pe micuţii participanţi cu principalele caracteristici ale evoluţiei comunităţilor umane de pe teritoriul actual al României, în epoca preistorică.