Câteodată, situațiile extreme scot din noi ce e mai bun. Poate că, dacă nu am fi fost atât de forțați de situație să stăm în case, nu am fi simțit niciodată atât de acut dorința de a ieși și nici nu am fi apreciat atât de mult ideea de explorare. Dar așa, ne-am gândit să vă ajutăm să mai evadați din universurile voastre interioare și să călătoriți alături de noi în timp și spațiu. Așa s-a născut ideea rubricilor: “Tururi virtuale”, ”Arheologia de acasă”, “Muzeul de acasă” și “High Classic Transylvania”.
În rubrica “Tururi virtuale” MNIT vă propune să vizitați de acasă două dintre cele mai recente expoziții temporare LIMES și CLUJ 1989.
Expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES, prin care s-a dorit atragerea atenției publicului asupra valorii universale excepționale a patrimoniului adăpostit de aceste situri arheologice și conștientizarea oportunității remarcabile de a avea, pe teritoriul țării noastre, o parte atât de însemnată a Patrimoniului Mondial. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.
Vă invităm în călătorie AICI
Expoziția-eveniment ”Cluj 1989”, a comemoat 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 89 și a încercat să (re)transmită emoția acelei zile. Pornind de la ideea de sacrificiu uman, a urmărit drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare. Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor.Expoziția pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană.
Vă invităm în călătorie AICI
În cadrul rubricii ”Arheologia de acasă”, ne-am gândit să vă luăm cu noi pe șantierele noastre arheologice, să vă arătăm imagini din lumile descoperite de noi, să vă explicăm istoria prin incursiuni în adânc.
Vă invităm în călătorie AICI
În cadrul rubricii “Muzeul de acasă” ne-am gândit că mai sunt lucruri pe care nu le știți despre obiectele de patrimoniu ascunse în depozitele muzeului. “Muzeul de acasă” vă deschide ușa spre aceste comori, iar secretele vor fi împărtășite chiar de experții muzeului. Fiecare obiect ales este special, fiecare poveste este deosebită și vă poate purta într-o călătorie virtuală spre alte timpuri. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Radio Cluj, iar interviurile cu specialiștii au fost conduse de Ovidiu Moldovan.
Vă invităm în călătorie AICI
“High Classic Transylvania” este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.
Vă invităm în călătorie AICI