High Classic Transylvania

Episodul 7

Castelul Haller din Coplean

Am ajuns și la finalul seriei ”High Classic Transylvania”, dar noi sperăm că doar la finalul unui prim sezon. 🙂 Nu a fost un proiect ușor, dar sperăm că v-a îmbogățit atâț cu istoriile castelelor spuse de noi, cât și cu muzica pe care v-a oferit-o Filarmonica de Stat Transilvania.

Și, dacă tot e un final, se cere unul de înaltă clasă: o gală. Sau, dacă vreți, un ”bal la palat”. Am ales pentru asta palatul sau castelul care, în epoca lui de strălucire, era chiar cunoscut pentru astfel de baluri și petreceri: Castelul Haller din Coplean.

Azi, castelul e o ruină superbă, dacă ni se permite alăturarea acestor termeni. Cândva, însă, această ruină era un castel impunător, de o mare valoare arhitectural-artistică, despre care se spune că ar fi cel mai vechi edificiu baroc al Transilvaniei.

Castelul Haller mai este cunoscut și sub denumirea de ”Castelul cu scoici”, datorită ornamentelor rococo atât de specifice lui. Cu aceste ornamente rococo și cu un parc uriaș de stejari, castani și plopi, castelul inspira pe vremuri o atmosferă aparte. Însuși Împăratul Iosif al II-lea (primul fiu al Mariei Tereza), Rege al Ungariei și Cehiei, a fost cazat aici, cândva pe la sfârșitul anilor 1700.

Veți afla povestea acestui edificiu, însoțită de un repertoriu superb de muzică de bal, marți, 30 martie, de la ora 20.00, pe pagina noastră de Facebook, pe pagina de Facebook a Filarmonicii de Stat Transilvania și pe canalul de YouTube al acesteia: www.youtube.com/filarmonicacluj.

Episodul 6

Castelul Bánffy din Răscruci

În data de 16 martie 2021, de la ora 20.00, arheologul dr. Csók Zsolt vă însoțește în vizita la Castelul Bánffy din Răscruci, în ceea ce este episodul 6 al seriei ”High Classic Transylvania”, pe pagina de Facebook a MNIT, dar și pe www.youtube.com/filarmonicacluj.

Cel care cu adevărat și-a pus amprenta asupra castelului și cel care i-a dat personalitate a fost baronul Ádám Bánffy. El a efectuat cele mai importante modificări ale clădirii, rezultatul acestora fiind etajarea clădirii şi construcţia faţadelor eclectice, care definesc aspectul de azi al castelului. Baronul Ádám Bánffy a fost o figură aparte a aristocraţiei transilvănene. Cu deosebite înclinaţii artistice, baronul a creatunul dintre cele mai frumoase interioare de castele transilvănene din epocă. Cu ceea ce a învățat la studii prin Europa, în 1875, baronul a amenajat un atelier în sala mare de la etajul castelului, unde a lucrat mai mult de zece ani, realizând tavanul casetat al sălii demese, lambriurile, piese de mobilier și elementele de tâmplărie din holul central.În acelaşi timp, baronul Bánffy a fost un olar şi un pictor de porţelan talentat. În atelierul său din castel, el a modelat numeroase obiecte decorative din ceramică, chiar şi două sobe deteracotă, prevăzute cu bogate decoraţiuni. Pe lângă acestea, baronul a cântat perfect şi la ţambal, reușind să transforme proprietatea sa din Răscruci într-o curte model.

Prezintă:
Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează:
Baroc pur şi simplu

Ciprin Câmpean violoncel baroc
Zsolt Török violoncel baroc
István Csata viola da gamba, contrabas
Erich Türk clavecin

Coloana sonoră:
”Finale” din Concertul pentru orchestră de Béla Bartók (Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 19.01.2018, Colegiul Academic, Cluj-Napoca);

”Pastorale-Fantaisie” de George Enescu (Orchestra Filarmonicii de Stat
„Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din
23.06.2017, Colegiul Academic, Cluj-Napoca);

Sonata nr. 5 în mi minor pentru violoncel şi bas continuu de Antonio Vivaldi
Allemande şi Double din Suita în Sol major (Pièces de viole. Livre 3) de Marin
Marais;”Suită de dansuri” de Ion Căianu;Sonata în Sol major pentru două violoncele de Jean-Baptiste Barrière.

”High Classic Transylvania” este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică):
Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare;
Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare;
Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare;
Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare;
Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea:
Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Episodul 5

Bisericile evanghelice din Jelna și Moruț

Marți, 2 martie, de la ora 20.00, vă oferim un nou episod al seriei ”High Classic Transylvania”, în care atmosfera și istoria bisericilor medievale din Moruț și Jelna se desfășoară pe vocile Corului Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

Pornind de la detaliile de sculptură şi de la caracteristicile bolţii turnului, biserica actuală din Moruț poate fi datată în jurul anilor 1480–1500. Mica biserică de piatră avea un clopot, iar altarul era decorat cu tapiserie pictată, dar, în anul 1913, lăcaşul de cult a suferit deteriorări majore, astăzi fiind numai o ruină, care se ridică pe dealul de la marginea vestică a satului. Cel mai spectaculos element al edificiului este bolta stelată gotică a turnului, sprijinită pe console.

Despre Biserica Evanghelică din Jelna știm că purta hramul Sfântului Petru (Heilege Petrus de Kathedra) și că edificiul vizibil astăzi este construit în prima jumătate a secolului al XV-lea, în 1467, când, Pontiful Paul al II-lea permite folosirea unui altar mobil. În anul 1985, în urma unei intervenții a localnicilor, acoperișul bisericii este distrus, iar biserica ajunge în situația în care se află și azi: adică nava ruinata, sacristia la fel, corul fiind salvat însă prin intervențiile efectuate în ultimii ani. Totuși, această distrugere a contribuit și la o revelație, în același timp: rămasă fără acoperiș, ploaia a spălat tencuiala de pe pereții interiori și, astfel, au ieșit la iveală frescele vechi și, mai ales în altarul bisericii, o serie de picturi murale. După o analiză extrem de amănunțită, cercetătorii din Ungaria au identificat inclusiv o copie a scenetei Navicella, al cărei original a fost realizat de Giotto și se află în Capela Sixtină. Se pare că este singura copie din Europa a acestei scenete. Azi, biserica, monument istoric de categoria A, este în grija Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și în administrarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Mai multe mâine, în episodul 5 al seriei, difuzat pe paginile de Facebook ale Filarmonicii de Stat ”Transilvania” și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, dar și pe www.youtube.com/filarmonicacluj.

Episodul 4

Biserica Evanghelică din Herina

La 16 km sud de orașul Bistrița, într-o zonă dominată de dealul Hagău, unde au existat exploatări de sare încă de pe vremea romanilor, se întinde localitatea Herina. De altfel, numele localității Herina probabil că provine din limba celtică, unde „halina” însemna ”sare”. Aici, deasupra satului, veghează, albă și maiestuoasă, Biserica Evanghelică din Herina, unul dintre cele mai bine păstrate monumente istorice timpurii din Transilvania și una dintre cele mai importante și mai reprezentative biserici romanice din această parte a Europei. Biserica a fost recent restaurată în baza proiectului arhitectului Hermann Fabini, lucrările fiind executate în perioada 1995-1999. În acest spațiu religios minunat, administrat acum de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, a răsunat muzica lui Bach, cântată de concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, Paul Sîrbu. Istoria acestui loc, povestită de specialistul MNIT – dr. Csok Zsolt, s-a împletit cu această muzică și a rezultat High Classic Transylvania, ep. 4 – Biserica Evanghelică din Herina.

În data de 16.02.2021, de la 20.00, vom difuza premiera acestui episod, atât pe paginile de Facebook MNIT și Filarmonica de Stat Transilvania, cât și pe www.youtube.com/filarmonicacluj.

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Paul Sîrbu vioară (concertmaestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania”)

Coloana sonoră: ”Finale” din Concertul pentru orchestră de Béla Bartók (Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 19.01.2018, Colegiul Academic, Cluj-Napoca);”Pastorale-Fantaisie” de George Enescu (Orchestra Filarmonicii de Stat„Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din23.06.2017, Colegiul Academic, Cluj-Napoca);

Johann Sebastian Bach: Sonata nr. 1 în sol minor pentru vioară solo, BWV 1001; Adagio; Fuga (Allegro); Siciliana; Presto

Episod realizat cu sprijinul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică): Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare; Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare; Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare; Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare; Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare. Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi

‎Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.Editare și montaj video: We Are Studio.


Episodul 3

Castelul Kornis din Mănăstirea

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania” – Gabriel Gyarmati, trompetă; Iosif Sătmărean, trompetă; Gabriel Cupşa, corn; Leonard Neamţ-Gilovan, trombon; Alexandru Corlan, tubă.

Coloana sonoră: Jeremiah Clarke, ”Processional Music: Trumpet Voluntary”, ”Bist du bei mir”, după J. S. Bach, ”Trumpet Tune” (aranjament de Thomas Campbell); Johann Sebastian Bach, ”Jesus bleibet meine Freude” (aranjament de Jean-François Taillard); Samuel Scheidt, ”Galliard Battaglia” (aranjament de Philip Jones); Giacomo Puccini, ”Nessun dorma” din Turandot (aranjament de Wheller); Claude Debussy, ”La fille aux cheveux de lin” (aranjament de Chuck Seipp); Wolfgang Amadeus Mozart, Allegro din ”Eine kleine Nachtmusik” (aranjament de Robert King)

Copyright: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica de Stat ”Transilvania”. 

High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică): Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare; Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare; Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare; Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare; Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.
Editare și montaj video: We Are Studio.


Episodul 2

Biserica Reformată din Nima

Spre capătul satului Nima, după ce urci o mică Golgotă, ajungi la o bisericuță din piatră, care stă în picioare deja de vreo opt secole, dar de care puțină lume își mai aduce aminte azi. În jurul ei, prin iarbă, cruci și pietre funerare vechi, mai drepte sau mai strâmbe, vorbesc despre cei care, odinioară, s-au rugat aici. Înăuntrul ei se mai pot zări, decolorate de timp, părți din frescele originale cu scene biblice, datate undeva la începutul secolului al XIV-lea. Astăzi, biserica nu este folosită. Ea stă singuratică, o adevărată bijuterie arhitecturală transilvană, un loc restrâns, simplu, de maximă intimitate sufletească, dar din care vocile Corului Filarmonicii de Stat ”Transilvania” au răsunat a necuprins.

Începând cu data de 12 ianuarie 2021, de la 20.00, puteți urmări premiera noului episod al seriei High Classic Transylvania, atât pe Youtube, cât și pe pagina noastră de Facebook.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JfYIqd8HlWI

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”

Dirijor: Cornel Groza,

Artiști lirici: Carmen Băcilă, Ioana Berean, Cosmina Gabor, Cristina Glodeanu, Claudia Lung, Ana-Maria Marc, Alexandra Burcă, Luminiţa Gheorghe-Milea, Dalia Ghişa, Cristina Rusu, Daniel Moţocan, Dan Bălan, Radu Cîmpan, Ciprian Mizgan-Danciu, Mircea Mureşan, Călin Rus, Alexandru Suciu.

Coloana sonoră: ”Finale” din Concertul pentru orchestră de Béla Bartók (Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 19 ianuarie 2018, Colegiul Academic, Cluj-Napoca); ”Pastorale-Fantaisie” de George Enescu (Orchestra Filarmonicii de Stat„Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 23 iunie 2017, Colegiul Academic, Cluj-Napoca); ”Asperges me” de Tomás Luis de Victoria; ”In monte Oliveti de Giovanni Pierluigi da Palestrina;”Exultate justi” de Ludovico da Viadana; ”Ave Maria” de Tomás Luis de Victoria.

Copyright: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică): Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare; Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare; Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare; Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare; Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Filmări dronă: Lucian Marica


Episodul 1

Castelul Teleki, Luna de Jos

High Classic Transylvania își începe călătoria în timp pe acorduri de muzică de vânătoare. În general, nu poți concepe o vânătoare la rang de artă fără muzică, iar vânătorile din Transilvania nu au făcut excepție.

Episodul 1 al acestui proiect a împletit povestea unuia dintre cele mai frumoase castele de vânătoare de pe Valea Someșului cu cinci lucrări superbe de muzică clasică din repertoriul de vânătoare, interpretate de corniștii Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

Turnul de vânătoare, ca parte a castelului renascentist, s-a construit începând cu 1698, prin groful Teleki (I.) Pál. Castelul, proaspăt finalizat, a fost incendiat în urma unei răzbunări a imperialiștilor pe proprietarul lui, un susținător al reformaților. Astfel, singurul element care a rămas în picioare după acest eveniment este turnul de vânătoare vizibil și azi.

Episodul 1 poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=vrS2bycKnOM

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Corniştii Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”: Gabriel Cupşa, Ion Marina-Uifălean, Flavius Marc, Flaviu Lonca.

Despre proiect: High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Copyright: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică): Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare; Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare; Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare; Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare; Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Filmări dronă: Lucian Marica.

Foto: Cristina Rădulescu