High Classic Transylvania

Episodul 2

Biserica Reformată din Nima

Spre capătul satului Nima, după ce urci o mică Golgotă, ajungi la o bisericuță din piatră, care stă în picioare deja de vreo opt secole, dar de care puțină lume își mai aduce aminte azi. În jurul ei, prin iarbă, cruci și pietre funerare vechi, mai drepte sau mai strâmbe, vorbesc despre cei care, odinioară, s-au rugat aici. Înăuntrul ei se mai pot zări, decolorate de timp, părți din frescele originale cu scene biblice, datate undeva la începutul secolului al XIV-lea. Astăzi, biserica nu este folosită. Ea stă singuratică, o adevărată bijuterie arhitecturală transilvană, un loc restrâns, simplu, de maximă intimitate sufletească, dar din care vocile Corului Filarmonicii de Stat ”Transilvania” au răsunat a necuprins.

Începând cu data de 12 ianuarie 2021, de la 20.00, puteți urmări premiera noului episod al seriei High Classic Transylvania, atât pe Youtube, cât și pe pagina noastră de Facebook.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JfYIqd8HlWI

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”

Dirijor: Cornel Groza

Artiști lirici: Carmen Băcilă, Ioana Berean, Cosmina Gabor, Cristina Glodeanu, Claudia Lung, Ana-Maria Marc, Alexandra Burcă, Luminiţa Gheorghe-Milea, Dalia Ghişa, Cristina Rusu, Daniel Moţocan, Dan Bălan, Radu Cîmpan, Ciprian Mizgan-Danciu, Mircea Mureşan, Călin Rus, Alexandru Suciu.

Coloana sonoră: ”Finale” din Concertul pentru orchestră de Béla Bartók (Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 19 ianuarie 2018, Colegiul Academic, Cluj-Napoca); ”Pastorale-Fantaisie” de George Enescu (Orchestra Filarmonicii de Stat„Transilvania”, dirijor Gabriel Bebeşelea; înregistrare live din concertul din 23 iunie 2017, Colegiul Academic, Cluj-Napoca); ”Asperges me” de Tomás Luis de Victoria; ”In monte Oliveti de Giovanni Pierluigi da Palestrina;”Exultate justi” de Ludovico da Viadana; ”Ave Maria” de Tomás Luis de Victoria.

Copyright: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

Image may contain: ‎text that says "‎ری Unproiect: HIGH CLASSIC TRANSYLVANIA Cusprijinul: TRANSILVANIE 一級 SOCIETATEA TRANSILVANIA >< IKON R 10 Episodul 2 BISERICA REFORMATA DIN NIMA 12 ianuarie 2021 ora 20:00 Episode 2 REFORMED CHURCH OF NIMA January 12th, 2021/ 20:00h ONLINE: FACEBOOK.COM FILARMONICACLUJ FACEBOOK.COM/MNITCLUJ YOUTUBE.COM FILARMONICACLUJ‎"‎

High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică):

 • Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare;
 • Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare;
 • Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare;
 • Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare;
 • Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.
 • Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Filmări dronă: Lucian Marica


Episodul 1

Image may contain: sky and outdoor, text that says "HIGH CLASSIC TRANSYLVANIA Unproiect: VANIEI FILARMONICA TRANSILVANIA >< IKON e Episodul CASTELUL TELEKI Castelul Teleki, Luna de OS 1 ianuarie 2021 ora 19:00 Episode TELEKI CASTLE Teleki Castle, Luna Jos January 1st, 2021 19:00h ONLINE: FACEBOOK.COM FILARMONICACLU YOUTUBE.COM FILARMONICACLU"

Castelul Teleki, Luna de Jos

High Classic Transylvania își începe călătoria în timp pe acorduri de muzică de vânătoare. În general, nu poți concepe o vânătoare la rang de artă fără muzică, iar vânătorile din Transilvania nu au făcut excepție.

Episodul 1 al acestui proiect a împletit povestea unuia dintre cele mai frumoase castele de vânătoare de pe Valea Someșului cu cinci lucrări superbe de muzică clasică din repertoriul de vânătoare, interpretate de corniștii Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

Turnul de vânătoare, ca parte a castelului renascentist, s-a construit începând cu 1698, prin groful Teleki (I.) Pál. Castelul, proaspăt finalizat, a fost incendiat în urma unei răzbunări a imperialiștilor pe proprietarul lui, un susținător al reformaților. Astfel, singurul element care a rămas în picioare după acest eveniment este turnul de vânătoare vizibil și azi.

Episodul 1 poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=vrS2bycKnOM

Prezintă: Csók Zsolt, arheolog, MNIT

Interpretează: Corniştii Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”: Gabriel Cupşa, Ion Marina-Uifălean, Flavius Marc, Flaviu Lonca.

Despre proiect: High Classic Transylvania este un proiect care îmbină istoria cu muzica clasică, într-un parcurs inedit de redescoperire a unei părți din patrimoniul cultural al Transilvaniei, respectiv castele sau edificii religioase medievale. Proiectul este realizat de Filarmonica de Stat ”Transilvania” și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Societății Filarmonica Transilvania și al Ikon.

Copyright: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

Echipa de proiect (în ordine alfabetică):

 • Oana Andreica – consultanță muzicală, texte, organizare;
 • Csók Zsolt (arheolog, MNIT) – documentare, texte, narațiune, organizare;
 • Köpeczi Sándor-Attila – consultanță muzicală, organizare;
 • Rareș Sângeorzan – consultanță muzicală, organizare;
 • Geanina Simion – concept, imagine, adaptare texte, organizare.

Traducerea și adaptarea: Juliánna Köpeczi‎

Înregistrare, editare și montaj sunet: Ion Marina-Uifălean.

Editare și montaj video: We Are Studio.

Filmări dronă: Lucian Marica.

Foto: Cristina Rădulescu