ISTER

APULUM

Drumurile ISTER se opresc de această dată la Apulum, capitala provinciei Dacia, garnizoana legiunii a XIII-a Gemina, important nod militar și rutier. Complexul care este de fapt Apulum, compus din castrul de legiune și două orașe, un municipium Aurelium, care va deveni mai tarziu colonia Aurelia și un municipium Septimium, se afla pe drumul imperial Drobeta – Porolissum, mai exact pe tronsonul Tibiscum – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Apulum, așa cum apare el pe Tabula Peutingeriana. Aflat practic la jumătatea arterei principale de circulație a provinciei, la Apulum s-au facut numeroase descoperiri importante, printre care se numără și palatul guvernatorului Daciei, numit în latină praetorium consularis.  Săpăturile la acest edificiu au început încă din secolul XIX, motiv pentru care multe informații sunt astăzi pierdute, însă au fost totuși posibile o serie de concluzii, cum ar fi faptul ca acest edificiu se compunea dintr-o parte privată, destinată locuinței personale a guvernatorului și o parte oficială, în care se regăseau birouri și locuri de cult, precum și faptul că se întindea pe o suprafață ce depășea 1,5ha. În apropiere era cantonată și garda guvernatorului, infanteriști denumiți pedites singulares, care, de altfel, participă la construirea palatului. Sediul guvernatorului este de obicei amplasat pe cursul unor râuri importante, în Dacia fiind pe Mureș, la marginea Carpaților Occidentali, dominând zona de câmpie ce făcea trecerea de la și către castrul legiunii a XIII, asigurându-i astfel guvernatorului nu doar control, ci și protecție sporită. În apropiere de ”palat”, între acesta și castrul legionar, la baza platoului pe care este amplasată fortificația, a fost identificat și drumul imperial, iar o ramificație a acestuia trecea prin porta praetoria.

Fig. 1. Reconstituire 3D a praetorium consularis apud Rusu-Bolindeț et al. 2011, 33.
Fig. 2. Cercetări arheologice la praetorium consularis apud Rusu-Bolindeț et al. 2011, 15.

Partenerii noștri bulgari din cadrul proiectului ISTER ne fac cunoscută istoria orașului Durostorum, ale cărui ruine pot fi văzute astăzi în centrul orașului Silistra. Menționat prima dată atunci când Traian ordonă în 106 mutarea Legiunii a XI Claudia din Pannonia aici, istoria orașului se întinde pe aproximativ 1700 de ani.
Durostorum a devenit un oraș autonom, cu titlul de municipium, în 169, sub împăratul Marcus Aurelius, pe parcursul secolului al II-lea atingând apogeul ca centru administrativ și economic, precum și ca importantă stație vamală și se remarcă prin importante activități edilitare ce au lăsat în urmă clădiri publice grandioase, temple, basilici, băi, case private, statui de marmură și basoreliefuri. În 238, orașul a fost atacat de carpi, care jefuiesc și iau locuitorii în sclavie.

La sfârșitul secolului al III-lea – începutul secolului al IV-lea a fost construit un castel care, împreună cu tabăra legionară existentă, a constituit o a doua centură defensivă. Este probabil că la mijlocul secolului al V-lea, în timpul invaziilor hunilor, cetatea a fost distrusă încă o dată și la începutul secolului al VI-lea a fost construită una nouă cu zidurile suprapunându-se peste cele vechi. În jurul anului 590 slavii s-au stabilit în zonă și au dat un nou nume orașului – Drastar – care devine unul dintre centrele de conducere ale creștinismului. O catedrală episcopală a fost ridicată în urmă cu aproximativ 380 de ani, iar după convertirea oficială a bulgarilor, orașul a devenit un centru episcopal. Cetatea a fost folosită până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a fost distrusă în timpul războiului ruso-turc.
Sursă imagine: https://www.livius.org/articles/place/durostorum-silistra/