VIITORUL ORAȘELOR EUROPENE LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI

Cluj–Napoca, 18 aprilie ’18: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj găzduiește la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în perioada 17-19 aprilie (a.c.), seminarul „Pionierii urbani: utilizări temporare și dezvoltare locală”. Seminarul face parte din proiectul european EUCANET („European City Agencies Network for citizenship, inclusion, involvement and empowerment of communities through the urban transformation process”) și vizează viitorul fostelor spații industriale dezafectate din Cluj-Napoca și din orașele europene aflate într-o situație similară.
 
Conferința internațională își propune să găsească soluții pentru spațiile dezafectate odată cu epoca post-industrială, care a marcat istoria recentă a întregii Europe și a lăsat în urmă vaste spații dezafectate și rămase în paragină, în așteptarea unor noi funcționalități. La acest capitol al revitalizării, orașul Cluj-Napoca este un exemplu relevant: și aici s-a dezvoltat accelerat un nou tip de viață socială, culturală și profesională, în care accentul cade mai puțin pe industrie grea producătoare de bunuri și mai mult pe industriile care produc cunoștințe și proprietate intelectuală.
 
„Ne bucurăm să fim gazda unor evenimente europene de asemenea anvergură, unde partenerii internaționali din cadrul proiectului sunt: municipiul Torino din Italia, municipiul Marseille din Franța, municipiul Bologna din Italia, municipiul Skopje din Macedonia. Cluj-Napoca este un oraș european în continuă dezvoltare. Cred că un asemenea seminar poate lăsa o amprentă pozitivă, nu doar asupra muzeului, ci și asupra proiectelor la nivel de dezvoltare locală”, afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.
 
Un oraș de succes în această transformare, așa cum se dovedește a fi Cluj-Napoca de astăzi, devine un pol de atracție atât pentru populație, cât și pentru companii și activitățile acestora. 
De aceea, orice oraș trebuie să își evalueze cu multă grijă rezervele de „țesut urban” care nu sunt încă suficient folosite, precum terenurile virane („brownfields”), dar mai ales cele ocupate de clădiri nefuncționale, adevărate „zone inerte ale organismului urban”. Este important ca acestea să fie transformate cu atenție, pe baza unei direcții strategice coerente, care să direcționeze strict spre nevoile din ce în ce mai delicate ale comunității.
În acest sens, Clujul a ales să folosească instrumente profesionale și construite pe baza unui concept urban integrat:
 
  • Masterplanning și concursul de soluții pentru etapa întâi, în care se vor căuta instrumentele participative necesare pentru a implica întreaga comunitate în identificarea și soluționarea problemelor;
  • Bugetarea participativă și platforma spațiilor vacante, care sunt două instrumente aflate fie în etapa de implementare recentă fie în fața unui debut iminent.
Proiectul EUCANET – este un proiect de mare amploare, care își propune să înțeleagă dincolo de istorie, diversitatea cetățenilor Uniunii Europene (UE) și să promoveze cetățenia europeană. 
Proiectul presupune mai multe etape și nivele de acțiune, care includ:  îmbunătățirea condițiilor de participare civică și democratică la nivelul UE, încurajarea cetățenilor de a participa la procesele democratice (prin înțelegerea proceselor politice) și promovarea oportunităților de implicare socială, interculturală și de voluntariat. De asemenea, în plan sunt incluse și seminarii referitoare la viitorul Europei, un subiect controversat, care implică acțiunea și responsabilitatea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.