The Great Challenge

Luni, 20 mai, vom găzdui nu doar o expoziție de istorie, ci și un moment istoric: expoziția de caricaturi politice The Great Challenge – Vernisajul expoziției, eveniment în cadrul săptămânii The Rațiu Dialogues on Democracy. 

Expoziția reunește o parte din lucrările vernisate în anul 1958, la Washington, de către Ion Rațiu (expoziția originală), dar și lucrările din expoziția din 1998, vernisată la Londra de fiii acestuia, Nicolae și Indrei Rațiu, la 50 de ani de la înfăptuirea Declarației Universale a Drepturilor Omului.  

De ce este un moment istoric această expoziție?

Pentru că, în 1958, la vernisajul acestei expoziții, a participat Richard Nixon, atunci vicepreședinte al SUA. Ion Rațiu era atunci Președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor Liberi și a organizat această expoziție pentru susținerea libertății de exprimare, în condițiile în care în multe țări presa era sub cenzură. La acest vernisaj, Richard Nixon, s-a cunoscut cu Ion Rațiu și, de atunci, au menținut legătura. Când a ajuns președinte al SUA, Nixon a întreprins o vizită în România, fiind primul președinte al SUA care a vizitat vreodată țara noastră. Înainte de a vizita țara, i-a cerut lui Ion Rațiu un fel de raport/referat despre România. Părerea lui a contat, probabil, mult. 

Această expoziție este una prețioasă ca reflectare a politicii internaționale și acum e găzduită la Cluj, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, timp de o lună. 

În cadrul vernisajului, va avea loc piesa de teatru “Discursuri politice care N/AU schimbat lumea”, o colecție de discursuri ale unor figuri politice care au influențat istoria – pozitiv sau negativ.

Program:

17.30 – 18.30 Vernisajul expoziției de caricaturi politice “The Great Challenge/ Marea Provocare” 

• Cuvânt introductiv: Geanina Simion, organizator eveniment din partea CRD

• Vorbitor: Nicolae Raţiu, Chairman of the CRD Board

18.30 – 19.30

Piesa de teatru “Discursuri politice care N/AU schimbat lumea”, o producție Texte bune în locuri nebune.

Evenimentele aici:

https://www.facebook.com/events/1011635919030506/?ti=cl

https://www.facebook.com/events/2751573421521053/?ti=cl