PROIECTUL MNIT SHARE SE DESCHIDE PUBLICULUI LARG

În această toamnă vor începe activitățile cu public din cadrul proiectului MNIT Share, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care își propune promovarea a două dintre cele mai valoroase colecții românești din patrimoniul MNIT: Fondul personal documentar ”Alexandru Lapedatu” şi Colecția de icoane pe sticlă din Transilvania ”Ion Mușlea”. 
 
“Vă invităm vineri, 21 septembrie a.c., ora 14.00 pentru vernisarea expoziţiei Alexandru Lapedatu (1876 – 1950), primul eveniment din această serie de manifestări, care va aduce în atenţia publicului cele mai valoroase bunuri culturale aparţinând fondului personal Alexandru Lapedatu. Colecția a aparţinut unei personalităţi de prim rang a culturii românești, pionier al cercetării ştiinţifice în domeniul istoriei, om politic, diplomat, profesor, care a jucat un rol major în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural național.” afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.
 
Pe parcursul celor două săptămâni în care se desfăşoară expoziţia, vor avea loc workshop-uri adresate publicului larg, care vizează transparentizarea activităţilor din etapele premergătoare expunerii bunurilor culturale mai puțin cunoscute publicului: conservarea preventivă, stabilizarea și conservarea curativă, care stau la baza oricărui demers de valorificare a patrimoniului. Se vor organiza 4 work-shop-uri cu un număr de aproximativ 10 participanți. 
 
Participarea se va face pe bază de înscriere pe adresa: www.facebook.com/mnitshare. 
 
Acestea vor avea un caracter interactiv, propunându-și popularizarea într-o manieră atractivă, cu implicarea directă a participanților în toate etapele, a tuturor activităților care stau la baza conservării bunurilor de patrimoniu pe suport de hârtie. Toate materialele necesare desfăşurării workshop-urilor vor fi puse la dispoziţie de organizatori, alături de cataloagele de prezentare ale colecţiilor şi ale activităţilor generale de conservare a bunurilor de patrimoniu, distribuite cu titlu gratuit.   
 
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România. 
 
Echipa de proiect: Ioana Gruiţă, Diana Iegar, Ioana Cova, Andrea Demjén, Márta Guttmann. 
 
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”