Orbán Balázs. Fascinația Orientului la MNIT

 

Cluj Napoca, 15 august:  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) vă invită să vizitați expoziția ,,Orbán Balázs. Călătorie în Orient’’, începând de duminică, 18 august 2019. Expoziția, realizată în colaborare cu Muzeul „Haáz Rezső” și Asociația culturală „Székelyföldi Legendárium” din Odorheiu Secuiesc, comemorează 190 de ani de la nașterea lui Orbán Balázs (1829 –1890), scriitor, etnograf, istoric, om politic și membru corespondent al Academiei Maghiare (1887).

Directorul MNIT, Felix Marcu, apreciază că ,,expoziția este un tribut pe care îl aducem omului de cultură Orbán Balázs, al cărui nume se leagă de muzeul nostru datorită donaţiilor făcute de acesta Societății Muzeului Ardelean, piese aflate acum în patrimoniul MNIT. Învităm clujenii și pe toți vizitatorii interesați, sau doar curioși, să ia contact prin intermediul artefactelor aduse de Orban din călătoriile sale- statuete funerare, organe umane sau animale mumificate, dar mai ales prin ilustrarea vieții fascinante a lui Orbán Balázs, cu o lume care continuă să suscite interes publicului, indiferent de vârstă, cea a civilizațiilor Orientului Antic, a Egiptului în mod special.’   

În cadrul expoziției va rula și un scurtmetraj, film ce prezintă periplul lui Orbán prin Orient, călătorii ce l-au purtat prin Siria, Palestina, Egipt și Grecia. Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 17 ani. În continuare, a avut parte de o viață aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jókai Mór sau Victor Hugo. De altfel, Orbán l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relație de amiciție în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orbán și-a publicat impresiile din voiajul întreprins în anul 1848 în șase volume, reunite sub titlul ,,Călătorie în Orient’’ și publicate la Cluj, în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărțile sale, iar suportul de imagine e realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer’s Universum.

Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a X-a, ce se desfășoară în intervalul 17-25 august 2019. Cu această ocazie, în zilele de  20 și 21 august, timp de 2 ore intrarea și ghidajul în expoziție vor fi gratuite, după cum urmează:

Marți, 20 august: – ora 11.00-12.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română

                                – ora 13.00-14.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară

Miercuri, 21 august: – ora 11.00-12.00  – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară

                                     – ora 13.00-14.00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română

MNIT invită persoanele interesate de mai multe detalii referitoare la programul expoziţiilor să acceseze site-ul muzeului, www.mnit.ro, și pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *