Iată programul și oferta noastră. La fel ca în fiecare an, vă așteptăm la muzeu!
Noaptea Muzeelor la MNIT e întotdeauna o sărbătoare. Vă așteptăm și în acest an cu trei expoziții la sediul MNIT, cu un eveniment de top în deschidere (lansarea unui nou proiect), totul într-o atmosferă animată, de epocă, întreținută de statui vivante. Evident, în drumul vostru între muzee, nu uitați nici de expozițiile MNIT din Iulius Mall sau de pe Bulevardul Eroilor.

Program:
Ora 18.00: Eveniment special
”High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu”
În deschiderea Nopții Muzeelor 2022, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă propune o transpunere în timp, printr-un eveniment special. Într-o atmosferă de salon de epocă, veți putea admira piese autentice de mobilier de secol XIX, în timp ce ascultați o variantă rară a ”Anotimpurilor” lui Vivaldi, de cvartet de coarde (Cvartetul Arcadia), plus vioară solo (Vlad Răceu) și clavecin istoric (Erich Türk).Bilete pe www.eventbook.ro
Preț bilet: 50 lei (Biletul la eveniment include și o vizită gratuită la expozițiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care poate fi făcută oricând, în programul de funcționare al muzeului, până la finalul lunii mai.)Orele 19.00 – 23.45 (ultima intrare)

Vizitarea gratuită a expozițiilor MNIT:
– etajul 1: ”Istoriile Clujului”
O prezentare sintetică și clară, în care rezumăm ceea ce se știe și chiar punctăm ceea ce nu se știe despre Cluj. Am pregătit și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum.
Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.
– etajul 2: ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”
Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.
– etajul 2: ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”
Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES.
Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
Expoziții MNIT în alte locații:
– Iulius Mall: ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania” – orar de vizitare 10.00 – 22.00;
– Instalația ”10 x 10”. Blvd. Eroilor: (A)ere de primăvară – vizitabilă non-stop.
Parteneri: RNMR – Noaptea Muzeelor, Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca, Iulius Mall Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, UBB, Opera Română din Cluj-Napoca, Radio Cluj
See less