MNIT PREZINTĂ: 
COLECŢIA DE ICOANE PE STICLĂ ION MUŞLEA

Proiectul MNIT Share, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, continuă cu cea de a doua expoziţie temporară dar şi cu seria de ateliere deschise, dedicate conservării şi restaurării picturii pe sticlă.

“Vă aşteptăm marţi, 9 octombrie, de la ora 14.00 la deschiderea expoziţiei COLECŢIA DE ICOANE PE STICLĂ ION MUŞLEA, unde vă puteţi întâlni cu cele mai reprezentative icoane realizate în centrele artistice de la Nicula, Valea Sebeşului, Ţara Oltului sau Maierii Albei Iulia.” afirmă Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

În acest context se vor prezenta şi rezultatele obţinute în urma workshop-ului cu specialiştii în restaurare pictură pe sticlă, care s-a desfăşurat în cadrul proiectului MNIT Share, în perioada 4-9 iunie (a.c.).

“Colecția de icoane pe sticlă Ion Mușlea impresionează prin consistență și structură. Datorăm însăși existența acesteia marelui folclorist, care a înțeles să își desfășoare activitatea de cercetare și colectare cu profesionalism, filtrând și interpretând această largă tematică, chiar și într-o perioadă în care regimul politic era fățiș refractar la tot ceea ce însemna patrimoniu religios.” afirmă Diana Iegar, membru în echipa de proiect a MNIT Share.

În urma cunoscutului folclorist Ion Muşlea au rămas multiple acțiuni de pionierat în domeniul pe atunci puțin explorat al etnografiei. Tema sa de suflet a fost arta autentică, tradițională, de multe ori anonimă, a țăranului român din Ardeal. Și-a dedicat întreaga activitate din cadrul Muzeului Etnografic cercetării și, în unele cazuri, salvării vechilor icoane pe sticlă și a xilogravurilor țărănești, a căror valoare aștepta încă să fie descoperită în biserici sau la casele oamenilor. Cercetările sale în domeniul icoanelor pe sticlă au avut un destin nefast: lucrările majore, cu o contribuție de netăgăduit la istoria acestui meșteșug, i-au rămas în manuscris până în 1995, la aproape 30 de ani de la stingerea autorului. Circumstanțele postbelice nefavorabile i-au înlăturat și visul de a pune bazele muzeului de icoane pe sticlă pe care îl plănuia de mult timp. O parte importantă a colecției – 50 de icoane – a ajuns în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei în anul 1964, prin donația profesorului Ion Mușlea și fac astăzi parte din colecție care îi poartă numele.

“Expoziţia de faţă, restaurarea şi digitalizarea colecţiei de icoane Ion Muşlea se doresc a fi o restituire a efortului etnografului şi colecţionarului, după mai bine de o jumătate de secol de la moartea sa.” continuă Diana Iegar.

Atelierele cu public, la care MNIT vă invită miercuri, 10 octombrie, de la ora 16.00 şi joi, 11 octombrie, de la ora 18.00, îşi propun să-i iniţieze pe doritori în tehnica realizării şi conservării icoanelor pe sticlă. Participarea se va face pe bază de înscriere pe adresa: www.facebook.com/mnitshare. Toate materialele necesare desfăşurării workshop-urilor vor fi puse la dispoziţie de organizatori, alături de cataloagele de prezentare ale colecţiilor şi ale activităţilor generale de conservare a bunurilor de patrimoniu, distribuite cu titlu gratuit.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România.

Echipa de proiect: Ioana Gruiţă, Diana Iegar, Ioana Cova, Andrea Demjén, Márta Guttmann.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”