MNIT ANUNȚĂ UN ÎNCEPUT DE TOAMNĂ PLIN DE EVENIMENTE ȘI EXPOZIȚII

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) continuă și în această toamnă seria de evenimente și expoziții. În luna septembrie muzeul va găzdui cea de-a 31 sesiune a Congresului Internaţional Rei Cretariae Romanae Fautores, prilej cu care va lansa expoziția “THE SUPPLY OF CERAMIC GOODS IN DACIA AND LOWER MOESIA: IMPORTS AND LOCAL DEVELOPMENTS” (Aprovizionarea cu ceramică în Dacia şi Moesia Inferior: importuri şi produse locale). 

Tot în luna septembrie MNIT va găzdui şi expoziția „RĂZBOIUL RECE. O SCURTĂ ISTORIE A LUMII ÎMPĂRȚITE”, organizată de filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București. Evenimentul face parte din contextul mai larg al dialogului istoric polono-român prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei. 

În această toamnă vor începe și activitățile cu public din cadrul proiectului MNIT Share, eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care își propune promovarea a două dintre cele mai valoroase colecții românești din patrimoniul MNIT: Colecția de icoane pe sticlă transilvănene ”Ion Mușlea” și Fondul personal documentar ”Alexandru Lapedatu”. Astfel se vor lansa două expoziții cu cele mai reprezentative bunuri culturale din colecțiile menționate şi o serie de workshop-uri adresate publicului larg, care vor avea un caracter interactiv şi care îşi propun popularizarea activităților laborioase, care stau la baza conservării bunurilor de patrimoniu într-o manieră atractivă.

“Pentru a ne aduce contribuția la celebrarea Centenarului 1918 – 2018 şi pentru o implicare activă în viaţa cetății, ne-am gândit să fim mai aproape de clujeni cu proiectul 10X10, 10 IMAGINI/10 ANI/10 DECENII – 100 DE MOMENTE ŞI UN SECOL DE ISTORIE, care să aducă istoria în stradă, printr-o instalație amplasată în centrul istoric al oraşului Cluj. Evenimentul se dorește a fi o călătorie în timp, cu ajutorul imaginilor, care să popularizeze evenimente cu o importantă semnificație simbolică şi istorică pentru România anului 2018.” afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.

MNIT anunță și începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz), imobil situat în P-ţa Unirii nr. 28. Astfel, colecția de Istorie a Farmaciei va fi temporar închisă. Lucrările vor demara în cursul lunii octombrie conform solicitării proprietarului, motiv pentru care mutarea mobilierului şi a pieselor de patrimoniu va începe din data de 3 septembrie (a.c.). Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 2 ani, costurile fiind suportate integral de proprietarii imobilului, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare.   

“Invităm publicul să nu piardă ocazia de a vizita Colecția de Istorie a Farmaciei până la finalul acestei săptămâni. Menționăm că în acest scop, programul de vizitare va cuprinde şi zilele de sâmbătă şi duminică (1-2 sept. a.c.), interval de vizitare orele 10.00-16.00.” continuă Felix Marcu.

Clădirea, monument istoric şi de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean şi îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină şi Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.