Memoria lui Petőfi

și relicvele revoluției și luptei de eliberare maghiare din 1848-1849

14 martie – 10 iunie 2023, Casa cu Arcade, Sfântu Gheorghe (jud. Covasna).

MNIT este co-organizator al expoziției temporare ”Memoria lui Petőfi și relicvele revoluției și luptei de eliberare maghiare din 1848-49”, deschisă în data de 14 martie 2023, la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna). Expoziția a fost organizată cu prilejul aniversării a 175 de ani de la  revoluția și lupta de independență maghiară de la 1848-1849 și a 200 de ani de la nașterea poetului Sándor Petőfi.

Organizatorii expoziției au fost Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, respectiv Muzeul Național Secuiesc și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Covasna și Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc.

În cadrul acestei manifestări, MNIT este prezent cu cca. 50 de piese muzeale provenite în special din colecțiile Muzeului de Relicve ale Revoluției de la 1848-49 din Cluj. Acest muzeu a fost o instituție culturală maghiară înființată în anul 1892, cu scopul de a colecta obiecte, documente și date istorice referitoare la revoluția maghiară. O parte semnificativă din patrimoniul Muzeului de Relicve ale Revoluției de la 1848-49 a ajuns în administrarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei în anul 1976.

Expoziția etalează obiecte de folosință cotidiană aparținând atât unor mari personalități – Sándor Petőfi, Lajos Kossuth, Iosif Bem – cât și unor personaje mai puțin cunoscute sau chiar anonime, ale căror destine au fost strâns legate de evenimentele din 1848-49.

Curatorii expoziției: Szebeni Zsuzsanna, istoric de teatru, directorul Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe, și Mitu Melinda, muzeograf MNIT. Din partea muzeului de istorie clujean au mai colaborat Ovidiu Muntean, muzeograf,  și Ana Maria Gologan, conservator MNIT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *