EXPOZIȚIA: EGIPTUL ȘI MISTERELE LUI

Expoziția temporară “ Egiptul și mistere lui” așteaptă să fie vizitată pânâ în data de 18 Iunie 2018, la sediu MNIT. Această expoziție aduce în atenția publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul muzeului. Exponatele alcătuiesc una din cele mai importante colecții de acest gen din Transilvania.

Colecția de piese egiptene a fost creată în urma donației făcute de Orbán Balázs. Acesta a  fost scriitor şi etnograf, a călătorit în Orient (Arabia, Siria, Palestina, Egipt) publicând lucrări pe această temă şi fiind corespondent al gazetelor clujene pe probleme de Orient sub pseudonimul Bakunin.

În această expoziție vei regăsi elemente unice, care te vor plasa în lumea misterioasă a Egiptului. Cele mai important exponat este reprezentat de mumia unei femei, împreună cu sarcofagul acesteia. Realizat din lemn de cedru pictat, acest exponat vine insoțit de statuete de mici dimensiune, cu un caracter funerar, reprezentări de zeități realizate din bronz, amutele de piatră dar și organe umane mumificate. În această expoziție vei fi martorul rezultatelor fantastice a procesului  de conservare pentru care egiptenii au fost și sunt cunoscuți în istorie.

Aici vei putea explora sacralitatea egipteană, vei descoperi reprezentări ale zeităților. Toate acestea sunt amplasate într-un spațiu de expunere ce debordează de o atmosferă egipteană, fiind amenajat asemenea unui interior de piramidă, pentru a-ți conferi un sentiment de autenticitate.