CLUJ-NAPOCA VA GĂZDUI CEA MAI PRESTIGIOASĂ MANIFESTARE ȘTIINȚIFICĂ ÎN DOMENIUL ARHEOLOGIEI CLASICE, CU ACCENT PE STUDIEREA VIEȚII ECONOMICE ÎN IMPERIUL ROMAN

Congresul internațional al Asociației Rei Cretariae Romanae Fautores este unul dintre cele mai prestigioase manifestări științifice în domeniul arheologiei clasice, cu accent pe studierea vieții economice în Imperiul roman.

Cea de-a 31-a ediție, organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai și Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, în parteneriat cu alte 14 instituții muzeale și științifice din țară, reunește un număr de 150 de participanți, proveniți din 25 de țări europene SUA, Rusia și Tunisia.

Subiectul Congresului îl reprezintă studierea relațiile economice ale diferitelor zone ale Imperiului roman prin prisma importurilor și a producției locale de ceramică.

Deschiderea oficială a Congresului va fi luni, 24 septembrie 2018, ora 9:00, în amfiteatrul «Jean Monnet» al Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, str. Em. de Martonne nr. 3.

Dată fiind durata desfășurării (5 zile de lucrări științifice și excursii de documentare + 2 zile de excursii post-congres) și numărul mare de participanți (150), pe durata Congresului se vor derula mai multe tipuri de activități:

1. Excursii de documentare în timpul congresului și excursii post-congres, pentru vizitarea unor situri arheologice importante din România – Porolissum, Apulum, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Potaissa -, pentru cunoașterea patrimoniului acestora și mai ales a ceramicii romane. În cadrul acestor activități avem sprijinul următoarelor instituții muzeale și academice: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (25 septembrie 2018); Muzeul Național al Unirii și Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (27 septembrie 2018); Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Muzeul Sarmizegetusa și Castelul Corvineștilor, Hunedoara (29 septembrie 2018); Muzeul de Istorie Turda (30 septembrie 2018);


2. Lansarea volumului „Atlas of Roman pottery workshops from the provinces Dacia and Lower Moesia/Scythia Minor (1st-7th centuries AD)”, – o primă sinteză privind producția locală a ceramicii din cele două provincii care au existat pe teritoriul României în perioada romană, menită să facă cunoscut specificul acestor provincii în cadrul Imperiului roman. Acest volum a fost realizat cu sprijinul cercetărilor din România, fiind un efort comun care nu a fost realizat până acum în domeniu;


3. Vernisajul Expoziției naționale „The supply of ceramic goods in Dacia and Lower Moesia: imports and local developments”, cu peste 1.000 piese ceramice provenite din colecțiile a 8 instituții muzeale prestigioase din România și din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Este o expoziție unicat, care reunește importuri și mai ales produse locale, realizate în centrele ceramice din Dacia și Moesia Inferior. Scopul ei a fost acela de a face cunoscut specialiștilor veniți la Congres, dar și publicului larg, categoriile ceramice venite pe calea comerțului din alte zone ale Imperiului roman, dar și specificul producției locale. Până în acest moment, o expoziție de asemenea amploare nu a mai fost realizată în România. Modul de expunere al numeroaselor obiecte din ceramică a fost proiectat să fie atractiv pentru publicul larg, materialului ceramic atât de numeros a fost făcută foarte atractiv, prin realizarea unui mobilier adecvat, care reprezintă replicile unei bucătării romane, a ale unui atelier de olărit, precum și a unei părți din cala unei corăbii cu care se transportau amfore ce conțineau vinuri, uleiuri și alte produse aduse din toată lumea romană. Totodată, a fost editat un catalog în limba engleză al acestei expoziții, ce va constitui un instrument de lucru foarte important pentru specialiști și va ajuta publicul larg să înțeleagă artefactele expuse. Vernisajul va avea loc miercuri, 26 septembrie 2018, ora 17:30, la sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Instituțiile partenere: Muzeul Național de Istorie a României, București; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Institutul de Studii Eco-Muzeale Tulcea; Muzeul Dunării de Jos din Călărași; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș; Muzeul Romanațiului Caracal; Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș. Acestora li se adaugă instituțiile publice în subordinea cărora se află muzeele și instituțiile culturale din țară. Perioada de desfășurare a expoziției: 26 septembrie – 15 octombrie 2018.

Participarea la lucrările Congresului este accesibilă și publicului larg.