Cluj Christmas (Hi)Story

Cu două zile înainte de Crăciun, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă aduce un cadou cultural: Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj.

Care este povestea nașterii lui Iisus? De ce colindăm? De ce mergem cu Steaua sau cu Viflaimul? De ce împodobim bradul și punem cadouri în ghetuțe sau sub pom? Cine sunt: Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka și Moș Gerilă?
Pentru a răspunde acestor întrebări, Crăciunul a adus împreună Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, rezultând proiectul ”Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj,” proiect care încearcă să recupereze o parte din istoria acestei sărbători, pentru bucuria tuturor clujenilor.

Este povestea Crăciunului, spusă dintr-o perspectivă istorică, dar, tocmai pentru că nu este nici singura perspectivă valabilă și nici istoria completă a acestei sărbători, spunem că e doar ”o istorie”, adică una dintre cele mai multe care ar putea fi valabile. Și, pentru că se îmbină și cu elementele de legendă, i-am dat aerul jucăuș de (hi)story, un concept care se înscrie undeva între poveste și istorie. Propunerea noastră expozițională nu a reușit să rezolve toate întrebările pe care le-am ridicat, pentru că subiectul este vast și complex, iar resursele noastre limitate. Tocmai de aceea le mulțumim tuturor partenerilor care au răspuns cererilor noastre de sprijin în dezvoltarea acestei expoziții și care, prin entuziasm, au demonstrat că, de fapt, Crăciunul e al tuturor.

Sperăm că expoziția va fi o experiență memorabilă și că o veți privi ca pe o călătorie de redescoperire a valorilor comune pe care le prețuim cu toții.
Sărbători fericite!

Echipa de proiect:
Idee, concept, coordonare: George Cupcea, Felix Marcu, Geanina Simion

Documentare și texte: Manuela Marin, Ovidiu Muntean, Irina Nemeti, Ioana Savu-Gruiță, Geanina Simion, Tekla Totszegi, Malvinka Urak.

Grafică: TD Studio (Sorin Tîrt)

Parteneri: Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, Ziarul ”Făclia”, Asociația Culturală ”Minerva”, Fortepan, Asociația de caritate ”Revoluția Română Decembrie `89” – Cluj, Xantus Film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *