Au trecut, pe nesimțite, 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. 30 de ani de Românie liberă. Cum se mai simt azi acele momente de către cei care le-au trăit și cum le înțeleg cei care s-au născut de atunci încoace? Ce mai înseamnă ziua de 21.12.1989 pentru Cluj?
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a încercat să (re)transmită emoția acelei zile prin expoziția-eveniment ”Cluj. 21.12.1989”, al cărei vernisaj a avut loc în data de 21 noiembrie 2019 şi care se poate vizita până la jumătatea anului viitor.
Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană.
O expoziție de stare despre o stare de fapt.
Proiect realizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Asociația MVSEVM TRANSILVANIAE, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.
Parteneri: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Televiziunea Română Cluj, Arhiva TVR Bucureşti, Asociația Culturală Minerva Cluj, Asociaţia Pentru Adevărul Revoluţiei din Județul Cluj, Asociația Luptătorilor 21 Decembrie 1989 Cluj, Asociaţia Luptătorilor din Revoluţia Română Decembrie 1989, Asociația de Caritate “Revoluția Română Decembrie ’89” – Cluj.