Expoziţii

ARHIVĂ EXPOZIŢII 21016-2014

ARHIVĂ EVENIMENTE, EXPOZIŢII TEMPORARE, PROGRAME DE PEDAGOGIE MUZEALĂ, CONFERINŢE

EVENIMENTE, EXPOZIŢII TEMPORARE, PROGRAME DE PEDAGOGIE MUZEALĂcropped-header_2-745x300
2016
INVENTEAZĂ PROPRIA POȚIUNE DE DRAGOSTE ȘI EȘTI PREMIAT!
10 premii pentru cele mai reușite rețete, constând în sticluțe cu ingredientele Elixirului Dragostei. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 27 februarie 2016, de la ora 12 la ora 20; vernisaj: ora 13, la Colecţia de Istorie a Farmaciei, Piaţa Unirii nr. 28. Preţul unui bilet: 3 RON
S-a vorbit despre Amortentia, cel mai puternic elixir de dragoste din Harry Potter, care mirosea altfel pentru fiecare, despre adevăratul Elixir al Dragostei din vechile farmacii, despre parfumuri senzuale și despre iubire ca experiență olfactivă atelier olfactiv - vizitatorii au putut mirosi peste 20 de ingrediente folosite în vechile farmacii
concurs cu premii: INVENTEAZĂ PROPRIA POȚIUNE DE DRAGOSTE. vizitatorii s-au inspirat din exponatele vechii farmacii și au participat la concurs completând fișa unei poțiuni de dragoste inedite!
Parteneri: Asociația socio-culturala apARTe, Coffee Addicts
Câștigătorii concursului de Elixire ale dragostei organizat la Colecția de Istorie a Farmaciei în 27.02.2016 au fost: Baroiu Bianca, Antonia Ferezan, Miruna Gruiţă, Sofia Jalbă, Oniga Vlad, Zamfir Daria-Elena, Aron Balogh şi Iulia Marc.
SI
MNIT a contribuit cu 35 de piese excepţionale la expoziţia ,,Comorile României’’ în China, primul eveniment românesc de acest gen și de o asemenea anvergură organizat în ultimii 66 de ani. Vernisajul expoziției-eveniment „Comorile României” a avut loc în data de 28 ianuarie 2016, la Muzeul Național al Chinei din Beijing, Republica Populară Chineză.
În cadrul expoziției „Comorile României” au fost reunite 445 de exponate care acoperă treizeci de milenii de istorie și civilizație în spațiul românesc – din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, obiecte de patrimoniu ce ilustrează bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești (MNIR). Cu referire specială la piesele MNIT prezente în expoziţie, acestea reflectă bogăția și varietatea patrimoniului muzeului clujean, cele 35 de exponate oferind o imagine relevantă asupra originalității și diversității moștenirii culturale transilvănene. Exponatul cu cea mai mare vechime dintre piesele selectate, este o machetă de casă din lut din perioada neoliticului, cunoscută sub numele de Căsuţa de la Turdaş. Piesa redă în miniatură arhitectura unei case neolitice, fiind de fapt un recipient ritualic, în care se păstrau seminţele ce urmau a fi folosite la însămânţat. ,, Căsuţa’’ este un unicat prin faptul că s-a păstrat intactă în aria de cultură.

Printre exponatele MNIT incluse în expoziţie se numără şi unele aparţinând epocii dacice dintre care se remarcă Ţinta din fier, ornamentată cu motiv floral şi descoperită la Sarmizegetusa Regia, dar şi statuete şi reliefuri votive de perioadă romană. De asemenea, au fost expuse şi piese ale muzeului clujean ce fac parte din tezaurele Evului Mediu , cum sunt aplicile din email cu perle, descoperite la Cetatea de Baltă sau piese de secolele XVII-XVII, adevărate capodopere de artă cum e şi brâul ornamental din argint aurit şi acoperit cu perle şi turcoaze, realizat într-un atelier braşovean (foto).12

La materializarea acestui eveniment marcant al muzeografiei românești organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României au participat 29 de muzee din ţară, printre care menţionăm, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva…


12
În luna februarie s-au împlinit 150 de ani de la abdicarea forțată a domnitorului Unirii (11/23 februarie 1866) după o domnie de șapte ani în cursul căreia a pus bazele instituționale ale statului modern România. Amintirea faptelor sale a rămas vie în memoria contemporanilor iar Mihail Kogălniceanu, credinciosul său sfetnic, spunea la înmormântarea lui Cuza de la Ruginoasa (iunie 1873) că “nu greșalele lui l-au răsturnat ci faptele cele mari… și cât va avea țara aceasta o istorie, cea mai frumoasă pagină va fi aceea lui Alexandru Ioan I”.

Am marcat acest eveniment prin prezentarea unei farfurii de faianță englezească cu smalț gri-albăstrui având în oglindă monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza marcată cu albastru cobalt. Pe spate are incizată marca Brown Westhead Moobe & Co precum și sigla depozitului de porțelanuri din Paris.
M 9453
DE ZIUA NAȚIONALĂ
PROCESELE VERBALE ALE CONSILIULUI DIRIGENT

Colecția de istorie modernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei deține cele trei volume ce cuprind procesele verbale ale ședințelor Consiliului Dirigent (guvernul provizoriu al Transilvaniei în perioada 2 decembrie 1918 - 4 aprilie 1920). Consiliul Dirigent a fost ales de Marele Sfat Național la 2 decembrie 1918 ca organ provizoriu al puterii de stat cu misiunea de a conduce Transilvania până la întrunirea Adunării Constituante a întregii Românii.
El a avut în componența sa 15 membri numiți șefi de resort iar în frunte pe Iuliu Maniu care era în același timp şi titular al resortului Interne. Printre membrii săi erau figuri politice de primă mărime ale vremii: Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Al. Vaida-Voevod, Romul Boilă, Octavian Goga, Aurel Vlad ș.a.

Organele regionale de conducere ale provinciilor istorice care s-au unit cu România (Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Secretariatele de Serviciu din Bucovina şi Directoratele din Basarabia) au fost desfiinţate de guvernul Alexandru Averescu, la 4 aprilie 1920, pentru o mai rapidă integrare a acestor provincii în cadrul statului naţional român. Volumele au fost achiziţionate în anul 1966 de la Iuliu Boilă, descendent al lui Romul Boilă - titularul resortului Comunicaţii în cadrul Consiliului Dirigent.


ioana