PORTRETE: AUTORI CLASICI AI LITERATURII MAGHIARE ÎN COLECȚIILE MNIT

17 – 29 august 2021, Turnul Croitorilor (Strada Baba Novac nr. 35)

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a 12-a, 17-22 august 2021, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei organizează expoziția temporară Portrete: autori clasici ai literaturii maghiare în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizată în parteneriat cu Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale din Cluj-Napoca (prin coordonarea Biroului Programe Culturale și pentru Tineret), precum și cu Departamentul de Literatură Maghiară din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Expoziția prezintă treisprezece exponenți de seamă ai literaturii maghiare din perioada cuprinsă între secolul al XVII-lea și începutul secolului al XIX-lea, aparținând barocului (Miklós Zrínyi și István Gyöngyösi), iluminismului și clasicismului ( Mihály Csokonai Vitéz, Benedek Virág, János Batsányi, Ferenc Kazinczy sau Dániel Berzsenyi).

Aceste personalități apar în portrete litografiate publicate ca suplimente ale publicației periodice Koszorú [Cununa], o „revistă săptămânală de literatură și de cultură generală”, editată la Pesta, între anii 1863-1865. Litografiile multiplicate au fost realizate de firma Rohn și Grund, tot în capitala Ungariei, pe baza unor desene mai vechi sau din epoca respectivă.

Litografiile prezentate în cadrul expoziției provin din fondurile Bibliotecii Universitare Clujene, fiind transferate în Colecția de Numismatică și de Antichități a Societății Muzeului Ardelean, la începutul secolului al XX-lea.

Curatori expoziție: Melinda Mitu, Claudia Bonța (MNIT). Au colaborat: Prof. univ. dr. Emese Egyed (UBB), autor al textelor de prezentare a autorilor clasici maghiari din cuprinsul expoziției; Anamaria Pop și Ancuța-Lăcrămioara Chiș (Biroul Programe Culturale și pentru Tineret din cadrul Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *