noaptea muzeelor

MNIT la Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei vă prezintă trei expoziții:

1. Incursiuni dacice în spațiul virtual

*Expoziția a fost realizată în cadrul Proiectului SEE „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” – PA16/RO12-LP10/18.02.2015 şi reprezintă unul dintre obiectivele specifice din cadrul lui. Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, parteneri fiind Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.

2. Limes*

Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere: Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU), Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR), Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC), Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR), Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF), Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Galați (MIGL), Muzeul Municipal Mediaș (MMM), Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM), Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB), Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM), Muzeul de Istorie Turda (MIT), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ).Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.

3. CLUJ 1989, 21.12

*O expoziție de stare despre o stare de fapt, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a încercat să (re)transmită emoția acelei zile prin expoziția-eveniment ”Cluj. 21.12.1989”. Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, am pus accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană. Proiect realizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Asociația MVSEVM TRANSILVANIAE, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *