Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX

ediția a II-a

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Centrul de Cultură Urbană Cluj vă invită să vizitați expoziția temporară Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, ediția a II-a. Evenimentul vine ca o continuarea a expoziției desfășurate în 2019 și care s-a dovedit a fi un succes. Fotografiile-document digitalizate și expuse la acestă ediție, pot fi admirate de public în spațiul expozițional din Turnul Croitorilor ( str. Strada Baba Novac nr. 35), în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2020.

Expoziția a fost organizată la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, cu participarea Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeului de Istorie din Sighişoara, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov și Muzeului Judeţean Satu Mare.

În cadrul expoziției, fiecare muzeu etalează detalii biografice și fotografii ale unor fotografi remarcabili, care au trăit și au activat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în secolul al XX-lea, în orașele amintite. În posterele expoziției apar artiști-fotografi cum ar fi Lajos Mezey (1820-1880), din Oradea, Theodor Glatz (1818-1871), Kamilla Asbóth (1838-1908) și Emil Fischer (1873-1965), din Sibiu, Ludwig Friedrich Schuller (1826-1906), din Sighișoara, Leopold Adler (1848-1924) din Brașov, dr. Adalbert Cserni (1842-1916), din Alba Iulia, Mátyás Huszthy (1876-1955), din Baia Mare, Iuliu Pop (1915-1996) și Ioniță G. Andron (1917-1989), din Satu Mare.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este reprezentat în cadrul expoziței de Kálmán Dunky (1858-1935) și Ferenc Dunky (1859 – 1944), doi frați fotografi care, alături de Ferenc Veress (1832-1916), unul dintre pionierii fotografiei din Transilvania, au fost cei mai importanți fotografi ai urbei someșene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din primele decenii ale secolului al XX-lea.

În anul 1886, frații Kálmán și Ferenc Dunky au deschis un
cabinet fotografic în centrul oraşului Cluj, în imobilul deţinut de contesa Ottilia Wass. Ei sunt consideraţi întemeietori ai fotografiei de reportaj din Transilvania, fixând în imagini numeroase evenimente deosebite din istoria oraşului Cluj, cum au fost, spre exemplu, spectacolele susţinute de ansamblul de balet al Operei vieneze, în 1888, vizita împăratului Franz Joseph la Cluj, în 1895, sau dezvelirea statuii regelui Matia Corvinul, în 1902.

Frații Dunky au participat, totodată, cu lucrările lor, la diverse expoziții din țară și din străinătate. Au fost remarcați mai cu seamă la Expoziția Industrială de la Dej, din 1887 (unde sunt premiați cu Medalia de Argint), la Expoziția Generală de la Pécs, din 1888 (Medalia de Aur), la Expoziția Milenară de la Budapesta, din 1886, unde obțin o Diplomă de Merit, sau la Expoziția Industrială de la Londra, din 1897, unde câștigă Premiul cel Mare și Medalia de Aur.

În anul 1898, frații Kálmán și Ferenc Dunky au primit titlul de „fotografi ai Curții”, calitate evidențiată și pe verso-ul fotografiilor executate în cabinetele lor.

Cei doi fraţi fotografi au avut merite deosebite şi în redarea unor aspecte legate de proiecţiile cinematografice clujene din anii 1913-1918. În studioul fondat de Jenő Janovics, directorul teatrului din acest oraş, cei doi fotografi au fost însărcinaţi să fotografieze secvenţe din filme, instrumente de lucru, scenografii şi decoruri, iar pozele erau apoi afişate în vitrinele cinematografelor. Aceste imagini au devenit în zilele noastre cu atât mai valoroase cu cât majoritatea filmelor respective au dispărut în vâltoarea vremurilor, mai cu seamă în perioada celor două războaie mondiale.

Muzeul de istorie clujean nu deţine multe fotografii realizate de fraţii Kálmán şi Ferenc Dunky, asemenea valori fiind păstrate în alte muzee, arhive sau biblioteci din România şi Ungaria, precum şi în diverse colecţii particulare. Fotografiile deținute de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei provin din donații vechi, respectiv cele ale contesei Ottilia Wass și ale contelui Géza Kuun către Societatea Muzeului Ardelean, efectuate la începutul secolului al XX-lea. Conform descrierilor de pe spatele fotografiilor, acestea imortalizează mai ales membri ai unor familii de aristocraţi clujeni, copii sau tinere fete din familiile Bánffy, Bethlen, Boér etc., în posturi şi scene romantice.

Curator expoziție din partea MNIT: Melinda Mitu Design și concepție grafică: Károly TörökAu colaborat: Anamaria Pop, Ancuța-Lăcrimioara Chiș (Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca),  Ovidiu Muntean (MNIT)  

Pentru mai multe informaţii despre eveniment vă invităm pe pagina partenerilor noştri: https://www.facebook.com/events/344505703562585/

*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *