Opt decenii de la inaugurarea Muzeului de Antichităţi din Cluj

Muzeul nostru aniversează luni, 27 mai, 86 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului de Antichitati de pe lângă Institutul de Studii Clasice Cluj, condus de profesorul Emil Panaitescu. În 1963 instituţia a devenit Muzeul de Istorie din Cluj, iar din 1994 are denumirea sub care e cunoscut astăzi. Indiferent de nume, din 1933 instituţia a funcţionat neîntrerupt în actualul sediu de pe strada Daicoviciu nr. 2 (fostă str. Gherescu).

,,MNIT este muzeu de istorie dar în acelaşi timp este şi istorie în sine, cu un traseu punctat de evenimentele ce au marcat parcursul transilvănean în contextul istoric naţional şi European al ultimului secol, de la primele iniţiative de constituire ale acestuia, pâna la muzeul de azi. Trebuie să mentionez că acum cateva zile muzeul nostru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E -„Patrimoniul cultural naţional” pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă generaţiile de specialişti MNIT, potrivit administraţiei prezidenţiale. Prin momentele aniversare ale MNIT, dorim să aducem în atentia publicului repere importante ce ţin de istoria oraşului şi muzeului nostru, unul dintre acestea fiind şi evenimentul pe care îl marcăm luni, prin accesul gratuit al publicului la expoziţiile noastre, aşa cum a fost şi în 1933, si mai mult, ne propunem ca aceste date simbolice, să devină tradiţie în calendarul manifestarilor noastre anuale’’ afirmă Felix Marcu, managerul MNIT.

Dacă doriţi să aflaţi cum a fost percepută deschiderea Muzeului de Antichităţi din Cluj, ataşăm o pagină din Gazeta ilustrată, care în numărul 6 din iunie 1933, marca evenimentul. Mulţumim colegilor de la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca  pentru dreptul de publicare a imaginii. 

Păstrând tradiţia, vă aşteptăm luni, 27 mai, pentru a vizita gratuit expoziţiile noastre, în intervalul orar 10.00-16.00.