eugeniaglodariu1

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță cu regret încetarea din viața, în 11 decembrie 2016, a istoricului modernist dr. Eugenia Glodariu.

Eugenia Glodariu s-a născut la 23 august 1940 în Sibiu. În anul 1962 a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Muzeograf principal, şef de secţie şi, în perioada 1986-1990, director adjunct al Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, dr. Eugenia Glodariu a fost creator şi deschizător de drumuri în domeniul muzeografiei clujene. În perioada 1964-1990 a contribuit la realizarea expoziției permanente a muzeului,  precum şi la organizarea  numeroaselor expoziţii temporare având ca temă istoria modernă a Transilvaniei, contribuind astfel la valorificarea muzeografică a  valorosului patrimoniu al MNIT.

Articolele şi studiile sale publicate în revistele de specialitate, peste 60, s-au axat cu precădere pe  câteva momente cheie ale istoriei moderne şi ale Monarhiei Habsburgice, în special mişcarea culturală şi național-politică a românilor din Transilvania, în perioada 1860-1918. Lucrarea sa de doctorat, susținută la Universitatea Babeș-Bolyai, este dedicată activității studenţilor români ardeleni, fiind publicată în anul 1998, sub titlul „Asociaţiile culturale ale tineretului studios român din Monarhia Habsburgică (1860-1918)”.

În anul 2004 a fost decorată de către Președinția României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler pentru întreaga activitate ştiinţifică şi muzeografică.

Hărnicia, profesionalismul şi modestia au caracterizat întreaga sa activitate desfăşurată în cadrul muzeului de istorie clujean, devenind un exemplu pentru cei care au avut privilegiul de a-i fi colegi.

SIT TIBI TERRA LEVIS