Înainte să vă spunem câte ceva despre originile zilei de 1 Mai, dacă tot va fi o zi din acest weekend, vă anunțăm că, în această zi, muzeul va fi închis. Nu de alta, dar un muzeu de istorie are nevoie și el de timp liber, nu doar de timp istoric.
Însă luni, 2 mai, vom deschide muzeul, chiar dacă, de obicei, muzeul are program doar de marți până duminică. E Ziua Tineretului și toți tinerii sub 35 de ani vor avea acces gratuit în expozițiile noastre de ziua lor.
Și acum, despre sărbătorirea zilei de 1 Mai:
Una dintre sărbătorile primăverii este ”1 Mai – Ziua Muncii”, zi de sărbătoare legală în România, conform Codului Muncii. Puțină lume cunoaște însă originea și semnificația zilei. Multă lume o asociază cu perioada comunistă și cu paradele muncitorești, însă originea ei este chiar occidentală și se leagă de Federația Sindicatelor din Statele Unite și Canada.
În anul 1886, muncitorii americani au ieșit pe străzi pentru a cere reducerea programului de muncă de la 12-14 ore la 8 ore. Mișcarea a fost susținută la nivel internațional și de grupări muncitorești din Europa.
Din 1889, la Paris, ziua de 1 Mai a fost declarată zi a solidarității între muncitori, iar din 1890 au avut loc demonstrații în SUA, în numeroase țări europene, precum și în Chile, Peru sau Cuba, evenimentul devenind anual. Cu toate că, în SUA, May Day, cum se numea această zi, a fost înlocuită cu Labor Day, sărbătorită în septembrie, 1 Mai a rămas Ziua Internațională a Muncii în aproape toată lumea. Regimurile totalitare au acaparat această mișcare muncitorească în scopuri propagandistice și, astfel, sărbătorirea zilei de 1 Mai a devenit moment al marilor defilări, în cadrul cărora se afișau mesaje de susținere a partidului și a conducătorilor.
După căderea regimului comunist, 1 Mai a rămas o sărbătoare câmpenească, pierzând semnificația inițială.
Imaginea face parte din Colecția de Istorie Contemporană a MNIT.
Pentru mai multe sărbători ale primăverii, pe Instalația ”10 x 10” de pe Blvd. Eroilor puteți vedea expoziția ”(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”, oferită de MNIT, în parteneriat cu MET.