𝗛𝗶𝗴𝗵 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗥𝗼𝗼𝗺𝘀

Saloanele muzicale de muzeu – episodul 3

15 ianuari 2023, 18:00-20:00

Sărbătorim începutul anului 2023 și Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment high class, istoric și muzical totodată, efervescent și sclipitor, ca o cupă de șampanie din cea mai bună. Episodul 3 al seriei High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu vă transpune, de această dată, în atmosfera de salon de epocă de sfârșit de secol XIX și început de secol XX al dr. Ioan Rațiu (1828-1902), o personalitate de primă mărime a românilor din Transilvania, un om politic remarcabil și un jurist talentat, dar și un promotor al culturii naționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În calitate de președinte al Partidului Național Român a fost liderul de necontestat al mișcării memorandiste din Transilvania și a condus impresionanta delegație care a depus Memorandul la Cancelaria Imperială din Viena (28 mai 1892). Acesta a reprezentat cel mai important act politic contestatar al românilor din Transilvania împotriva politicii de asimilare națională promovată de guvernele de la Budapesta, după instaurarea regimului dualist austro-ungar și încorporarea provinciei la Ungaria în 1867.

Expoziția temporară organizată cu prilejul acestui eveniment cuprinde fotografii de epocă cu imaginea salonului de oaspeți și a celorlalte încăperi din locuința sa din Sibiu, obiecte personale ale dr. Ioan Rațiu, trusa de birou, tablouri și fotografii înrămate, mobilier de epocă, exemplarul tipărit al Memorandului sau documente originale ale procesului intentat memorandiștilor (Cluj, 7-25 mai 1894), în urma căruia aceștia au fost condamnați la închisoare. Fotografiile fac parte dintr-o serie de imagini de epocă inedite cuprinse într-un Album donat muzeului de Augustin Rațiu (1884-1970), avocat și om politic din Turda. Cu ajutorul imaginilor, vizitatorul poate descoperi încăperile în care familia Rațiu își primea numeroșii musafiri care i-au trecut pragul la sfârșitul sec. al XIX-lea și în primele decenii ale sec. XX. Salonul de oaspeți, biroul fiicei sale, Felicia, și celelalte camere erau frumos decorate cu mobilier de epocă, obiecte decorative, suveniruri, țesături, draperii, tablouri, fotografii înrămate și plante ornamentale ce creau o atmosferă intimă și plăcută.

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public.
Toate acestea, în timp ce se va asculta un recital live al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, care va interpreta un program eclectic, care va îmbina muzica clasică cu jazz-ul și muzica începutului de secol XX.

𝗖𝘃𝗶𝗻𝘁𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗹𝗮̆𝗺𝘂𝗿𝗶 𝗮𝗹 𝗙𝗶𝗹𝗮𝗿𝗺𝗼𝗻𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗮𝘁 ❞𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻𝗶𝗮❞

𝗚𝗮𝗯𝗿𝗶𝗲𝗹 𝗚𝘆𝗮𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶, 𝘁𝗿𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗮̆
𝗜𝗼𝘀𝗶𝗳 𝗦𝗮̆𝘁𝗺𝗮̆𝗿𝗲𝗮𝗻, 𝘁𝗿𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗮̆
𝗚𝗮𝗯𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗖𝘂𝗽𝘀̗𝗮, 𝗰𝗼𝗿𝗻
𝗟𝗲𝗼𝗻𝗮𝗿𝗱 𝗡𝗲𝗮𝗺𝘁̗, 𝘁𝗿𝗼𝗺𝗯𝗼𝗻
𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂 𝗖𝗼𝗿𝗹𝗮𝗻, 𝘁𝘂𝗯𝗮̆

𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐨𝐦𝐬. 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 își propune să se desfășoare ca un serial, în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice. Aceștia vor susține recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Practic, fiecare astfel de eveniment va reprezenta o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii vor interpreta repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse.

𝗕𝗶𝗹𝗲𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝘄𝘄𝘄.𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝗯𝗼𝗼𝗸.𝗿𝗼. (link event)
𝗣𝗿𝗲𝘁̗ 𝗯𝗶𝗹𝗲𝘁: 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 (𝗕𝗶𝗹𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗹𝗮 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘀̗𝗶 𝗼 𝘃𝗶𝘇𝗶𝘁𝗮̆ 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁̗𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗡𝗮𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗮 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝗳𝗮̆𝗰𝘂𝘁𝗮̆ 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮̂𝗻𝗱, 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗹 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲.) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *