GRECII DE PESTE MĂRI. VASE CU FIGURI ROȘII DIN ETRURIA ȘI MAGNA GRECIA

mai 2023 – ianuarie 2024

Deschiderea expoziției va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 12.00, la sediul central al Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (etajul 2).

Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască măiestria atelierelor ceramice din Etruria şi din  Magna Grecia (sudul Italiei), din secolele V – IV î. Chr., prin intermediul unor exponate de excepție. Vasele au ajuns la noi în țară în mare măsură ca urmare a donațiilor făcute de împătimiți colecționari ai secolului al XIX-lea şi  începutul secolului XX, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piese au fost donate ulterior muzeelor.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are în patrimoniul său vase cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î. Chr. Acestea, împreună cu vasele cu figuri roșii aflate în patrimoniu Muzeului Naţional de Antichităţi, Muzeului Municipiului Bucureşti, Muzeului Naţional de Istorie a României, a celui Județean Argeş, a Complexului Muzeal Moldova, a Muzeului Țării Crișurilor şi cel al Olteniei prilejuiesc o călătorie expozițională în școlile de vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia din secolele V – IV î. Chr. și contextulîn care au fost utilizate.

Călătoria începe la Atena, acolo unde a fost  descoperit meșteșugul pictării vaselor cu figuri roșii, cândva, în jurul anilor 530/520 î. Chr. Vasele cu figuri roșii attice vor cunoște exporturi semnificative  în Etruria și în Magna Grecia, iar de la jumătatea secolului al V- lea, în aceste regiuni, meșterii locali încep să producă vase cu figuri roșii după modelul celor ateniene.

Vasele ce urmează să fie etalate au fost folosite cu precădere în context funerar, ele făcând parte din recuzita celui decedat sau fiind aduse ca ofrande la mormânt. Ca o surpriză, în periplul pe care vi-l propunem este o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă, mai precis a celui cunoscut sub numele de Mormântul dansatoarelor din Ruvo.  De ajutor ne-au fost balerinele de la  Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj – Napoca.

Iconografia vaselor descoperite în așezările etrusce și din  Magna Grecia arată adeziunea celor care le-au comandat (persoane cu un anumit statut social și posibilități financiare) la religia și modelele grecești, dar modul de expresie este local, specific fiecărei școli și semnificativ pentru cel care le comanda/cumpăra.

Călătoria expozițională se încheie cu ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică. Astfel, în ultima sală a spaţiului expozițional sunt etalate vase produse de elevii Școlii Profesionale de Industrie a Pietrei şi Lutului din Odorheiu Secuiesc, înființată în anul 1873 şi  câteva piese aflate în patrimoniul MNIT, produse foarte probabil în secolul XIX, achiziționate de diferiți colecționari de pe piețele de antichități.

Echipa de lucru:

Conținut:

  • Mariana-Cristina Popescu -curator.
  • Melinda Mitu- curator.
  • Gabriela Gheorghiu – colaborator.
  • Diana Bindea- conservator.
  • Ana Gologan – conservator.
  • Ioana Cova, Beatrix Mago, Cornelia Rotariu: restauratori.

Construcție:

  • Károly Török, Anca Bâlc, Dana Gheorghe-Șerban – design.
  • Florin Runcan, Alexandru Runcan – instalații.

Comunicare:

  • Geanian Simion – marketing, promovare.
  • Monica Bodea, Sanda Man – pedagogie muzeală.

Colaboratori externi: Sorin Târt, TD Studio – design; Cristian Rusu, Teatrul Național Cluj-Napoca – scenograf.

Ne-am bucurat de asemnea de sprijinul: Arhivelor Naționale ale României, Serviciul Județean Cluj, Muzeului de Artă, Cluj-Napoca, Muzeului Național al Țăranului Român, București, Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie, Cluj-Napoca, Universității Tehnice, Cluj-Napoca, Academiei Române, Cabinetului de Stampe, București, și Operei Naționale Române, Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *